“VUB moet stedelijke en multiculturele universiteit worden”

VUB moet stedelijke en multiculturele universiteit worden

Caroline Pauwels is verkozen tot de nieuwe rector van de Vrije Universiteit Brussel. De resultaten spreken voor zich, want Pauwels won met twee derde van de stemmen. “Dat is best intimiderend. Het is een mooie campagne geweest en tegelijkertijd heb ik mijn universiteit weer beter leren kennen”, stelt de nieuwe rector van de VUB. “Ik heb twee visies. Ik wil de VUB positioneren als een heel stedelijke maar ook een heel multiculturele universiteit. Een instelling die echt op mensenmaat geschreven is.”

Met haar achtergrond in de computerwetenschappen heeft Pauwels de ervaring om de digitalisering voort te zetten. “Digitalisering is voor mij een middel en geen doel. Ik denk wel dat we daar inhaalwerk hebben, maar het onderwijsconcept van de toekomst is voor mij breder dan het digitale. We moeten naar een samenwerkende samenleving toe waarin het globale en lokale, maar ook studenten en professoren gelinkt worden. Er zal meer co- creatie zijn, waar hiërarchieën en muren gesloopt zullen worden.”

De zittende rector, Paul De Knop, geeft na acht jaar de universiteit door. Met spijt in het hart, maar ook met trots. “Het was een fantastische periode. We hebben heel wat kunnen realiseren, zoals het bouwprogramma of de genderbepalingen. De VUB is uit het woelige water weggeraakt. Op zeven jaar hebben we 5.000 studenten bijgewonnen en we staan internationaal weer op de kaart. De VUB is alive and kicking”, besluit De Knop.

bron: Belga