Vier op de tien dieselwagens zelfs bij 30.000 km niet goedkoper dan benzineversie

Vier op de tien dieselwagens zelfs bij 30.000 km niet goedkoper dan benzineversie

Door de nieuwe autofiscaliteit is het moment waarop je beter voor een dieselwagen kiest, grondig veranderd. Vier op de tien dieselwagens zijn zelfs bij 30.000 km per jaar niet goedkoper dan de benzineversie, zo stelt mobiliteitsclub VAB op basis van eigen testen. VAB berekende van zowel de diesel- als de benzineversie van tien gezinswagens de werkelijke kilometerkostprijs op basis van eigen gemeten testverbruik. Daaruit blijkt dat vier op de tien dieselwagens zelfs bij 30.000 km per jaar niet goedkoper zijn. Volgens de VAB is het de eerste keer dat bij een budgettest een model naar voren komt dat zelfs bij die jaarlijkse afstand goedkoper blijkt te zijn dan een dieselvariant. Dat komt volgens de organisatie door de hogere nieuwprijs van de dieselversie en het lagere verbruik van de nieuwste benzinemotor.

Enkel bij SUV’s is er sprake van een duidelijk voordeel van de dieselversie bij de kilometerkostprijsberekening. Bij gewone gezinswagens is er pas vanaf 30.000 km per jaar een financieel voordeel bij dieselwagens. Dat verschil blijft wel beperkt tot slechts 1 eurocent per kilometer, aldus VAB.

Het verschil in aankoopprijs tussen een moderne diesel- en benzinewagen is gemiddeld 557 euro kleiner geworden sinds 2013.

Ook niet onbelangrijk: de afwijking van het normverbruik dat de constructeur opgeeft tegenover het werkelijk gemeten testverbruik is met 49 procent het grootst bij dieselmotoren. Benzinemotoren verbruiken gemiddeld 27 procent meer dan wat de constructeur opgeeft.

bron: Belga