“Stakingsoproep van politievakbonden relatief goed opgevolgd”

Stakingsoproep van politievakbonden relatief goed opgevolgd

De oproep van de politievakbonden NSPV en VSOA, die aan agenten hadden gevraagd om bewakingsopdrachten in de gevangenissen te weigeren, wordt “relatief goed” opgevolgd. Dat hebben de vakbonden zelf laten weten. Als gevolg van de stakingsactie in de Waalse gevangenissen, hadden NSPV en VSOA hun leden gevraagd om het werk neer te leggen en de taken van de stakende cipiers niet langer over te nemen. Met de huidige terreurdreiging en het personeelstekort bij politie, zijn de agenten al overbevraagd, zo klonk het.

“Het ordewoord is relatief goed opgevolgd, met verschillen van zone tot zone”, zegt Fabrice Discry van het NSPV. Hij benadrukt wel dat zijn oproep geen kritiek is aan het adres van het gevangenispersoneel. “We wensen dat er een minimumdienst in de gevangenissen verzekerd blijft.”

Intussen breidt de stakingsactie in de Waalse gevangenissen wel verder uit, want ook in Nijvel hebben de cipiers weer het werk neergelegd, zegt Laurence Clamar van de christelijke overheidsvakbond CSC vrijdag.

Het gevangeniswezen benadrukt de ernst van de situatie. “In alle Brusselse en Waalse gevangenissen wordt gestaakt. Overal is het nachtregime van kracht. Er is dus geen mogelijkheid tot douchen, telefoneren of het ontvangen van bezoek. De maaltijden worden opgediend door de civiele bescherming”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

In alle Belgische gevangenissen was maandagavond een stakingsactie van start gegaan uit protest tegen de besparingsmaatregelen die minister van Justitie Koen Geens wil doorvoeren. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de staking woensdagmorgen bij de aanvang van de ochtenddienst zou aflopen, maar in het zuiden van het land werd de actie verdergezet. Donderdag vond nog overleg plaats tussen het kabinet-Geens en de vakbonden van het gevangenispersoneel, maar dat leverde geen resultaat op.

bron: Belga