OS2016 – Braziliaanse Miranda brengt Ilse Heylen weer stap dichter bij Rio

OS2016 - Braziliaanse Miranda brengt Ilse Heylen weer stap dichter bij Rio

De Braziliaanse Erika Miranda heeft op de Panamerikaanse kampioenschappen in Havana goud veroverd bij de -52 kg en zo Ilse Heylen weer een stap dichter gebracht bij de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. “De logica vertelt mij dat Miranda Panamerikaans kampioen gaat worden”, stelde Ilse Heylen eerder deze week. “Maar sport is geen logica en in judo kan iedereen van iedereen winnen. Ik hou er dus rekening mee dat de Amerikaanse Delgado of de Canadase Guica goud kunnen pakken en op die manier over mij wippen op de Olympische Ranking.”
Zo ver is het dus niet gekomen. Angelica Delgado (World Ranking 28) en Ecaterina Guica (WR 32) stonden op de Panamerikaanse kampioenschappen al in de halve finale tegen over elkaar en daarin haalde de Canadese het met ippon. Hierdoor kon Delgado niet hoger uitkomen dan brons, hetgeen ze uiteindelijk ook zou doen. Maar dat was onvoldoende om Ilse Heylen te kunnen bedreigen in de run naar de Spelen. Guica moest op die manier de finale in tegen de nummer 3 van de wereld, Erika Miranda. De Brazilaanse sloeg na anderhalve minuut ongenadig toe en kon de beslissende ippon scoren. Voor Guica was zilver niet genoeg om op de Ranking voor de Spelen over onze landgenote te wippen.
Heylen blijft zo rechtstreeks geplaatst voor de Spelen en er blijven enkel nog de Grand Slam van Bakoe (6-8 mei) en de Grand Prix van Almaty (13-15 mei) over om daar verandering in te brengen. Op die twee toernooien gaat Heylen trouwens proberen haar Olympische Ranking nog te verbeteren. Ook voor Jasper Lefevere (-66 kg) is het goud van Miranda goed nieuws want zolang Ilse Heylen rechtstreeks geplaatst blijft voor Rio mag hij daar ook naar toe middels een Continentaal ticket, voorbehouden voor de Belg met de meeste Olympische punten achter zijn naam na de rechtstreeks gekwalificeerden.

bron: Belga