Ook vrije beroeper moet failliet kunnen gaan

Ook vrije beroeper moet failliet kunnen gaan

Ook een advocaat, notaris of dokter moet failliet verklaard kunnen worden, vindt minister van Justitie Koen Geens. Hij wil het faillissement mogelijk maken voor vrije beroepers, zo schrijven De Tijd en L’Echo. Een vrije beroeper die nu zijn facturen niet meer kan betalen, kan niet failliet verklaard worden. Sommige beroepsgroepen vangen dat solidair op, bijvoorbeeld via een waarborgfonds. Maar voor veel vrije beroepers is schuldbemiddeling de enige weg, inclusief vaak jarenlang aanslepende schulden.

“Als minister van Justitie wil ik dat het insolventierecht in al zijn facetten wordt opengesteld voor de vrije beroepen”, zo citeren de kranten Geens. Lees: zowel de wet op de continuïteit van de onderneming als de faillisementswetgeving moet op hen toepasbaar zijn.

Marieke Wyckaert van de Federatie Vrije Beroepen wil constructief meewerken aan de nieuwe regels. “Als zaken proper kunnen worden afgewikkeld, met regels over wie eerst wordt betaald, zijn we daar niet tegen. Dat is in het belang van de vrije beroeper, de schuldeisers én de cliënt”, zegt ze in De Tijd.

bron: Belga