Nieuwe hindernis voor Eurostadion dreigt door uitstel verbreding Ring

Nieuwe hindernis voor Eurostadion dreigt door uitstel verbreding Ring

Bij de studie over de impact van het Eurostadion op de mobiliteit in het kader van de milieueffectenrapportage (MER) gaat bouwheer Ghelamco ervan uit dat de werken voor de verbreding van de Brusselse Ring in 2020 afgewerkt zijn. Maar de Vlaamse regering heeft onlangs bekend gemaakt dat de werken pas in 2019 starten en tot 2023 zullen duren. Dat zegt Brussels parlementslid voor Groen Arnaud Verstraete in Het Laatste Nieuws. Daarmee duikt een nieuwe hindernis op in het dossier, dat reeds een erg strikte timing heeft in het licht van het EK2020. Op 10 mei moet de Vlaamse overheid haar opmerkingen over het MER voor het Eurostadion overmaken. Volgens Verstraete is het uitstel van de verbreding van de Ring problematisch. Hij Arnaud Verstraete (Groen). Hij analyseerde het MER en stelde vast dat Ghelamco de studie over de impact voor de mobiliteit heeft gebaseerd op een scenario waarin de Ring al compleet afgewerkt is in 2020. “Aangezien de Vlaamse regering officieel heeft aangekondigd dat die deadline in 2023 zal liggen, moet alles herberekend worden.”

Dat zorgt volgens het Groen-parlementslid voor extra vertraging, terwijl de bouwwerken oorspronkelijk reeds in maart moesten gestart worden. Björn Rzoska, Vlaams fractieleider voor Groen vreest het ergste: “De kans dat er op basis van het nieuwe MER geen milieuvergunning kan afgeleverd worden, stijgt.” In dat geval moet de stekker tijdelijk uit het stadion getrokken worden en verliest België zijn kandidatuur voor het EK 2020.

Intussen blijft nog de kwestie van de buurtweg op Parking C die ook voor vertraging kan zorgen. De procedure om die weg op te heffen kan ook nog voor vertraging zorgen, ook al stelde Brussels minister Guy Vanhengel eerder deze week op een vraag van Verstraete dat hij geen signalen heeft ontvangen dat deze kwestie de timing van de bouwheer in gevaar brengt.

bron: Belga