Louis Theroux presenteert zijn bioscoopdebuut in Leuven

Louis Theroux presenteert zijn bioscoopdebuut in Leuven

Louis Theroux heeft vrijdagavond in Kinepolis in Leuven zijn bioscoopdebuut ‘My scientology movie’ persoonlijk voorgesteld. Dat gebeurde bij de opening van Docville, het internationaal documentaire filmfestival. In de zaal bevonden zich enkele leden van de Scientologykerk maar zij gingen niet in op het voorstel tot dialoog van de Britse documentairemaker. Voor de openingsavond van de twaalfde editie van Docville hadden de organisatoren Louis Theroux himself en regisseur John Dower kunnen strikken. De bioscoop in Leuven zat afgeladen vol, met 460 aanwezigen. Onder hen bevonden zich leden van de gecontesteerde Scientologykerk. Zij hadden zich bij hun accreditatie als zodanig aangemeld, waardoor Theroux op de hoogte was van hun aanwezigheid in de zaal. Hij nodigde hen expliciet uit voor een debat, maar de Scientologyleden gingen daar niet op in.
Tijdens een geanimeerd vragenrondje met het publiek stelde Theroux dat hij al langer met het onderwerp rondliep. Zijn beproefde aanpak kon hij echter niet opdiepen. “Als ik een documentaire maak over een gevangenis stap ik die zelf binnen. Bij een item over safari neem ik zelf deel aan de trektocht. Maar ditmaal werkte dat niet, omdat ik geen toestemming kreeg.”
Theroux werd niet alleen tegengewerkt maar ook bespioneerd door de Scientologykerk. Tijdens het draaien werd hij zelf gefilmd. Hij beschouwt het als intimidatie en weet niet wat er met het materiaal gaat gebeuren.
De Britse documentairemaker is ook zaterdag in Leuven, onder meer voor een mastertalk.

bron: Belga