Kamervoorzitter Bracke komt zelf met voorstel om pensioenleeftijd te verhogen

Kamervoorzitter Bracke komt zelf met voorstel om pensioenleeftijd te verhogen

Kamervoorzitter Siegfried Bracke werkt zelf aan een voorstel om de pensioenleeftijd voor parlementsleden te verhogen. Hij zal dat voorstel overmaken aan de fractieleiders van meerderheid en oppositie. Volgens Bracke is het huidige pensioenstelsel voor Kamerleden niet langer houdbaar. “De geleidelijke harmonisering van de pensioenstelsels van werknemers, zelfstandigen en ambtenaren is belangrijk en rechtvaardig”, zegt Kamervoorzitter Bracke. De discussie die zich intussen heeft ontsponnen, maakt het voor de Kamervoorzitter duidelijk “dat een grote meerderheid van de parlementsleden daarmee akkoord gaat. Ik zal daarom zelf een voorstel neerleggen om de pensioenleeftijd en de loopbaanvoorwaarden van de parlementsleden gelijk te schakelen met de andere stelsels”.

Bracke herinnert eraan dat tijdens de vorige legislatuur een hervorming werd uitgewerkt door de parlementsvoorzitters. Daarbij werd de pensioenleeftijd voor nieuwe parlementairen in consensus opgetrokken tot 62 jaar, maar met een ruime overgangsregeling voor wie al voor 2014 was verkozen. “Ik denk dat we deze hervorming verder moeten zetten. Als we van de mensen inspanningen vragen, is het niet meer dan normaal dat de parlementsleden ook hun duit in het zakje doen. Om ons sociaal systeem betaalbaar te houden zullen we langer moeten werken. En dat geldt voor iedereen”.

“In het federale parlement hoor ik vandaag niemand meer die zich uitspreekt tegen een gelijkschakeling van de pensioenleeftijd voor alle parlementsleden. Daarom denk ik dat de tijd rijp is het pensioenreglement van ons parlement aan te passen”, besluit Bracke.

bron: Belga