Britse wielrenner Simon Yates test positief

Britse wielrenner Simon Yates test positief

De Britse wielrenner Simon Yates heeft positief getest op terbutaline, een stof die gebruikt wordt om astma te behandelen. Dat deelde zijn team Orica-GreenEdge donderdag mee, dat het resultaat wijt aan “een menselijke fout van een dokter”.
Simon Yates onderging de controle op 12 maart, tijdens de de zesde etappe van de Franse rittenkoers Parijs-Nice, waarin hij zevende in het eindklassement werd. “De substantie werd toegediend via een inhalatieapparaat om astma te behandelen. De teamarts heeft een administratieve fout gemaakt door geen TUE voor het middel aan te vragen”, zo stelt Orica-GreenEdge. De TUE is een vrijstelling om een bepaalde, verboden stof wel te mogen gebruiken voor een legitieme medische behandeling.
Volgens Orica-GreenEdge nemen de dokter en de ploeg “de volledige verantwoordelijkheid voor de fout” en zullen ze hun renner steunen bij de procedure die volgt.
De Britse wielerbond heeft tegelijkertijd meegedeeld benaderd te zijn door de internationale wielerunie UCI over een “mogelijke overtreding van de dopingregels”, zonder een naam te noemen. Een woordvoerder van British Cycling wilde enkel kwijt dat de UCI verdere stappen onderneemt. “Het zou ongepast zijn om uitspraken te doen nu het onderzoek volop aan de gang is.”
De 23-jarige Yates rijdt sinds 2014 voor Orica-GreenEdge, en geldt als een beloftevolle renner.

bron: Belga