Bijna helft van studenten vrijt niet veilig

Bijna helft van studenten vrijt niet veilig

Amper 55 procent van de studenten aan de Hogeschool PXL gebruikt een condoom bij het vrijen. Nochtans zijn ze zich bijna allemaal bewust van de risico’s. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van het departement Vroedkunde aan de Hogeschool PXL. Enkele lectoren van de PXL-opleiding Vroedkunde onderzochten hoe het gesteld is met de seksuele gezondheid van de Limburgse studenten. Meer dan 1.500 studenten tussen de 18 en 26 namen deel aan de enquête. Daaruit blijkt dat de kennis over de risico’s van seks goed is. Zo geeft ruim 85 procent aan te weten dat orale seks een risico op overdracht van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan inhouden. Zelfs meer dan 95 procent zegt bewust te zijn dat seksuele penetratie ook een risico op soa-overdracht inhoudt.

Opvallend is dat deze kennis slechts weinig in de praktijk wordt omgezet. Zo geeft slechts 55 procent van de studenten aan veilig te vrijen door een condoom te gebruiken bij penetratie. Zelfs meer dan 90 procent gebruikt geen condoom voor orale seks, ondanks het besef dat ook hieraan een soa-risico verbonden is.

De cijfers zetten de hogeschool aan om actie te ondernemen. De afdelingen PXL-Healthcare en PXL-Education gaan de handen in elkaar slaan om een educatief programma op te zetten voor alle Limburgse jongeren. Zo is er al een les uitgewerkt rond relationele en seksuele vorming bij kleuters.

bron: Belga