Regels rond Japanse mascottes versoepeld na aardbeving

Twee Japanse prefecturen hebben de regels rond hun mascottes versoepeld nadat ze getroffen werden door een aardbeving. Normaal is het gebruik van de figuren streng gereguleerd, maar om geld in te zamelen voor de slachtoffers zijn de overheden bereid iets lakser op te treden.

Zaken en overheidsinstanties mogen in de Kumamoto prefectuur nu Kumamon (foto), een olijke zwarte beer met rode koontjes, zonder officiële toestemming gebruiken bij geldinzamelingen voor de slachtoffers van de aardbeving. Eenzelfde maatregel geldt voor Mejiron, een groene vogel, in de naburige prefectuur Oita.

Normaal gezien moet het gebruik van de lucratieve mascottes worden aangevraagd. De evaluatie en goedkeuring van die aanvraag neemt al snel een maand in beslag. De overheden van de beide provincies hebben de procedure nu laten vallen, zodat de figuren vrij gebruikt mogen worden op posters, flyers en bijeenkomsten.

Regionale mascottes zijn een enorm populair in Japan. Hun economische waarde is gigantisch, aangezien zij zowel toeristen lokken als kunnen dienen voor allerlei koopwaren. Kumamoto maakte zo in maart bekend dat het 100 miljard yen (814 miljoen euro) ophaalde met producten met de beeltenis van Kumamon.

Foto AFP / Y. Tsuno