Movies: Chris Evans trotseert vriend en vijand in 'Captain America: Civil War'

Captain America, take 3! Chris Evans begint het intussen gewend te zijn. Vanaf deze week bundelt hij weer de krachten met zijn Avengers-kompanen en trekt hij opnieuw het kostuum van Amerika's favoriete superheld aan. Of was dat nu toch Iron Man? Hoe het ook zij, in dit nieuwe Marvel-avontuur moet de acteur partij kiezen. En dat is misschien niet wat je verwacht… Metro sprak met hem na de avant-première in Londen.
door
Charlotte
Leestijd 6 min.

In ‘Captain America: First Avenger' (2011) vertegenwoordigt Captain America de idealen van de VS in de jaren 40. Maar nu leeft hij in het huidige tijdperk, waarin Amerika niet meer het imago van good guys heeft. Hoe benader jij als acteur het politieke aspect van je personage?

Chris Evans: "Ik heb dat inderdaad gemerkt vanaf de eerste film. Tijdens interviews kreeg ik soms een onderzoekende blik. Zo van: ‘Jij bent dus Captain AMERICA'… (lacht). Eerlijkheid en loyaliteit zijn universele waarden. We beweren niet dat ze exclusief Amerikaans zijn. Ook al draag ik rood, wit en blauw. Maar Cap zou de eerste zijn om te zeggen dat hij de hele wereld is rondgereisd en mensen van heel verschillende culturen heeft ontmoet, die dezelfde waarden delen. Ik probeer me niet in te laten met het politieke aspect. Ik denk niet dat de films daar hun succes aan te danken hebben."

In dit nieuwe avontuur zijn de Avengers verdeeld in twee kampen: zij die geen akkoord met de VN willen (team Cap) en zij die dat wel aanvaarden (team Iron Man). In werkelijkheid zou jij eerder voor team Iron Man kiezen?

"Ik denk dat we het er allemaal mee eens zijn dat mensen die zowat de hele planeet rondreizen met superkrachten op een of andere manier moeten gesuperviseerd worden."

Maar Captain America is dus tegen… waarom?

"Hij is nochtans een militair en respecteert dus de hiërarchie. Maar je mag niet vergeten dat hij in de twee vorige films getuige was van corruptie tot in de hoogste kringen van de macht. Hij is dus wantrouwig geworden tegenover de overheid. Hij vreest dat dat toezicht in handen is van de verkeerde mensen. En wanneer ze aan zijn verleden raken, met Bucky, is dat de vonk in het kruitvat."

Enerzijds complete vrijheid, anderzijds overheidstoezicht. Het is in zekere zin ultraliberalisme tegen socialisme. Rechts tegen links.

"Ja, Captain America is voor totale vrijheid. Maar niet om zich persoonlijk te verrijken, zoals in het ultraliberalisme. Hij denkt in de eerste plaats aan de burgers. Ik denk niet dat je dat kan zeggen van de Wall Street-bankiers… (lacht)"

Zou Captain America voor Donald Trump stemmen?

"Nu begeef je je op glad ijs! Ik zou met een grap kunnen antwoorden, er eens om lachen en naar de volgende vraag gaan… Maar morgen staat het wel in alle kranten en moet ik het nog tien jaar horen (lacht). Als je het niet erg vindt, laat ik het antwoord in het midden."

Heb je de film al gezien?

«Ja, tijdens de avant-première. Gewoonlijk blijf ik op avant-premières nooit zitten tot het einde van de film, omdat het zo stresserend is. Maar deze keer ben ik gebleven en ik heb me goed geamuseerd. Het was leuk om het publiek te zien reageren… Misschien is het omdat mijn contract afloopt dat ik me wat ontspan en geniet van de aandacht. Marvel maakt knappe films en ik ben blij dat ik er deel van uitmaak.»

Tot voor kort was er blijkbaar wat onduidelijkheid over de geaardheid van Captain America…

"Echt? (lacht) Dat wist ik niet…"

Er waren speculaties over een relatie met Bucky die verder zou gaan dan vriendschap…

"Ik denk dat je te veel op Twitter rondhangt! (lacht) Ik heb er in elk geval geen rekening mee gehouden in mijn benadering van de rol! (lacht)"

Vind je niet dat deze film een bescheiden poging onderneemt om je personage een seksueel karakter te geven?

"Je merkt al in de eerste film dat hij aangetrokken is door Peggy Carter. In de slotscène vindt hij het veel erger dat hij haar nooit meer zal zien dan het idee zichzelf op te offeren. Misschien heb ik mijn job slecht gedaan, maar dat is in elk geval het gevoel dat ik wou overbrengen! Maar misschien had ik het te druk met Bucky het hof te maken (lacht)…"

Vorige maand was er ‘Batman vs. Superman', nu krijgen we ‘Captain America vs. Iron Man'… vrees je niet dat het publiek al die superhelden wat beu begint te worden?

"Ik hoop alleen maar dat als je de film ziet, je niet het gevoel hebt naar de zoveelste superheldenfilm te kijken. Alle explosies in de wereld kunnen je film niet redden zonder sterke emotionele momenten tussen de special effects en gevechten door. Zijn die er wel, dan heb je een goeie film met relevante personages en een coherent verhaal. Ik vind niet dat je je moet beperken tot labels als ‘superheldenfilm'."

De dag dat Captain America zijn schild aan de wilgen hangt, wat moet er volgens jou dan met hem gebeuren?

"Goeie vraag. (denkt na) Ik wil natuurlijk dat het goed afloopt. Het zou geweldig zijn mocht Captain America voor altijd gereïncarneerd worden, zoals James Bond. Hij is een fantastisch personage en het is een geweldig verhaal. Ik denk niet dat Marvel die deur snel zal toeslaan."

Werd de dood van Captain America overwogen in deze film?

"Ongetwijfeld, maar ze hebben me daar nooit iets over verteld (lacht). Ik ben er zeker van dat dat tot op zekere hoogte altijd een optie is. In dit wereldje moet je daar altijd rekening mee houden. Ik weet niet hoe of wanneer ze het zullen doen, daar heb ik niks in te zeggen. Ik heb in elk geval nog 2 films in mijn contract!"

Wat is de achilleshiel van Captain America?

"Hmm… vrouwen! (lacht). Nee, ik denk dat hij ondanks zijn capaciteiten, zijn militaire spirit en zijn moed niet genoeg zelfvertrouwen heeft. Hij weet niet hoe hij ‘cool' moet zijn. Diep in zijn binnenste is hij nog altijd een verwarde jongen uit Brooklyn die rammel krijgt in steegjes en genegeerd wordt door vrouwen."

Elli Mastorou

@cafesoluble


OVER DE FILMWERELD VAN MARVIN

Anthony & Joe Russo, regisseurs

"Marvel is erin geslaagd een unieke, originele content te creëren. Daar komen mensen voor buiten. En dat is niet evident, met alle entertainmentmogelijkheden die je tegenwoordig thuis hebt. Want je kan heel makkelijk een heel weekend in de zetel blijven plakken en naar ‘House of Cards' kijken op Netflix… Of je geeft 100 dollar uit aan een etentje en een cinema met het hele gezin. Dat is de vraag die de grote studio's zich vandaag stellen: Wat kunnen we aanbieden om mensen naar buiten te krijgen? Precies daarom willen Marvel en andere grote studio's originele werelden creëren. Een handelsmerk dat ze op de kalender kunnen zetten. Kijk naar ‘Deadpool', die in februari uitkwam en een echte hit was. Wedden dat er voortaan elke februari een nieuwe Deadpool wordt gereleased? Star Wars heeft Kerstmis opgekocht voor de komende 20 jaar. Marvel heeft mei en november. De echte vraag is hoe je daartussen een plaats verovert."


RECENSIE 

‘Captain America: Civil War' is de speerpunt van fase III van het Marvel-filmoffensief onder Disney-vleugels. De nieuwe avonturen van Captain America en zijn Avengers pikken de draad op waar ze hem twee jaar geleden lieten liggen. Na te zijn ontdooid uit een winterslaap die begon op het einde van de Tweede Wereldoorlog (‘Captain America: First Avenger', 2011) en zijn strijd tegen de Winter Soldier - voor hij goed en wel besefte dat dat zijn beste vriend is (‘Captain America: The Winter Soldier', 2014) begint ‘Captain America: Civil War' met een nieuwe missie, die de vigilantes snel afhandelen, maar niet zonder collateral damage.

Vernielde gebouwen, menselijke slachtoffers… en deze keer kunnen ze niet doen alsof er niets gebeurd is. Maar wanneer de Avengers vriendelijk verzocht wordt een samenwerkingspact met de VN te ondertekenen, splijt hun kamp in twee: voorstanders (Iron Man, Black Widow, Vision, War Machine en een surprise guest) versus tegenstanders (Falcon, Hawkeye, Scarlet Witch en enkele onverwachte handlangers). En dat alles tegen een achtergrond van internationaal terrorisme, met een verhaal dat hen leidt van Afrika tot Boekarest, New York en Berlijn.

Dit nieuwe hoofdstuk voelt ietwat volwassener aan. De gevechten zijn minder opzichtig, de humor is discreter (maar efficiënt) en er hangt zelfs een zweem van menselijkheid in de politieke en morele vragen over de gevolgen van hun acties in naam van de gerechtigheid... Al belet hen dat niet naar hartenlust het (net op tijd geëvacueerde) vliegveld van Leipzig op stelten te zetten met een stevige knokpartij. Kortom, een efficiënt en goed gerodeerd vervolg, waarmee Marvel verdeelt en heerst. (em)