Kebab dan toch niet verboden in Moskou

De gemeenteraad van de Russische hoofdstad lijkt het dreigement om alle kebabkraampjes te sluiten geen gevolg te geven. Het is mogelijk dat een felle onlinecampagne daar voor iets tussen zit.

Eerder deze week heeft Alexej Nemeryuk, het hoofd van Handel en Diensten, voor tumult gezorgd, nadat hij dreigde om kebabkraampjes uit Moskou te verbannen, omdat ze niet hygiënisch zouden zijn. “We verbannen shoarma uit het straatbeeld, er zal geen shoarma meer zijn”, zei Nemeryuk volgens Moscow Times.

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij heel wat Moskovieten. Ze trokken naar Twitter om hun ongenoegen te uiten onder de hashtag  (Leve shoarma). Zo daagde er een foto op van Poetin met een kebab en een infografiek die uitlegt dat mensen slechts 11 dagen kunnen overleven zonder de snack.

Ondertussen kunnen Moskovitische liefhebbers van het voedsel opgelucht ademhalen. Aan televisiezender Dozhd verklaart Nemeryuk dat hij verkeerd geïnterpreteerd werd. “De vraag gaat over één bepaald shoarmakraampje, waarover de bewoners klaagden. Er is geen verbod op shoarma, het wordt nog steeds verkocht, ook in restaurants”, aldus het Moskovitisch hoofd van Handel en Diensten.

Foto EPA / C. Charisius