“We laten de crisis ons niet vertragen, maar gaan op gaspedaal staan”

We laten de crisis ons niet vertragen, maar gaan op gaspedaal staan

Het door het milieuschandaal met de sjoemelsoftware geplaagde Duitse autoconcern Volkswagen (VW) verwacht dat 2016 een transitiejaar wordt voor het bedrijf. Dat heeft CEO Matthias Müller gezegd tijdens de jaarlijkse persconferentie, die normaal vorige maand al had moeten plaatsvinden. “Maar het wordt ook een jaar waarin we de transformatie zullen versnellen en de fundamenten zullen leggen voor een nieuw, beter Volkswagen”, aldus Müller. “We laten ons door de crisis niet vertragen, maar gaan op het gaspedaal staan; bij al onze merken en in alle relevante markten.” De Volkswagen-groep werkt volgens haar topman momenteel hard aan de verdere ontwikkeling van haar strategie, die medio dit jaar gepresenteerd zal worden. Die nieuwe strategie moet focussen op zaken zoals digitalisering, netwerken, e-mobility en nieuwe mobiliteitsdiensten. Dit jaar zal het dieselschandaal evenwel de activiteiten bij Volkswagen blijven domineren. Müller herhaalde donderdag dat de belangrijkste taak van Volkswagen in die context nog steeds is om gepaste oplossingen te bieden aan betrokken klanten. “Dit blijft onze belangrijkste opdracht tot de allerlaatste wagen in orde gebracht is.”

Volgens Müller werden met de softwaremanipulatie bij de dieselmotoren door Volkswagen regels overtreden en ethische grenzen overschreden. “We betreuren dit ten zeerste. Temeer omdat we weten dat we veel mensen ontgoocheld hebben, mensen die hun vertrouwen in Volkswagen gelegd hadden. We nemen onze verantwoordelijkheid en doen alles wat we kunnen om dat vertrouwen te herwinnen”, aldus nog Müller.

De Volkswagen Groep, die 12 merken telt, leverde vorig jaar 9,9 miljoen voertuigen af, een daling met 2,0 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Toch wist de groep de omzet op te trekken tot 213,3 miljard euro, van 202,5 miljard euro in 2014. Voor het dieselschandaal heeft Volkswagen een provisie genomen van 16,2 miljard euro. Het operationele resultaat zakte daardoor van een winst van 12,7 miljard euro in 2014 naar een verlies van 4,1 miljard euro.

bron: Belga