Vier burgers gedood in Oost-Oekraïne

Vier burgers gedood in Oost-Oekraïne

In Oost-Oekraïne zijn vier burgers gedood bij beschietingen van auto’s op een halve kilometer van een controlepost van de rebellen. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) donderdag gezegd.
De beschietingen vonden plaats in het zuidelijke deel van de door de rebellen gecontroleerde stad Olenivka in de regio Donetsk, zo zei de OVSE in een verklaring, zonder verantwoordelijken aan te duiden. Eén auto was een uitgebrand wrak, de andere twee werden zwaar beschadigd door granaten, zo klonk het nog.
De VN-Veiligheidsraad zat donderdag in New York samen over de situatie in Oekraïne, de eerste formele vergadering over de kwestie dit jaar. Dat gebeurde op vraag van Oekraïne. De meeste leden van de Veiligheidsraad veroordeelden de aanhoudende steun van Rusland aan pro-Russische separatisten in het oostelijke gedeelte van het land en drukten hun bezorgdheid uit over het toenemende aantal schendingen van de wapenstilstand.
Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur in de VN, waarschuwde dat het geweld in Oekraïne zijn hevigste opflakkering kent sinds september, en weet dat aan de annexatie van de Krim door Rusland.
Vitaly Churkin, de Russische ambassadeur in de VN, zei op zijn beurt dat de crisis in Oekraïne veroorzaakt werd door een “staatsgreep met steun van buitenaf” en verwierp de stelling dat de relatie tussen de Krim en Rusland aan de basis ligt van het conflict.
Volgens schattingen van de VN zijn al 9.000 mensen omgekomen bij het conflict in Oekraïne, dat in 2014 uitbrak toen de pro-Russische president moest aftreden onder druk van een protestbeweging die opriep tot nauwere banden met het Westen.

bron: Belga