Terugbetaling remgeld niet rol van aanvullende verzekering, zegt De Block

Terugbetaling remgeld niet rol van aanvullende verzekering

Ziekenfondsen moeten geen conflict creëren met de principes van de verplichte verzekering binnen de gezondheidszorg door gebruik te maken van hun aanvullende verzekering. Dat heeft minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) vanmiddag verklaard, nadat bekend geraakt is dat Solidaris, het socialistische ziekenfonds, de bezoeken aan de huisarts en gynaecoloog volledig terugbetaalt. Solidaris betaalt voor zijn leden met andere woorden het remgeld terug. Op een vraag van Damien Thiéry (MR) antwoordde minister De Block tijdens het vragenuurtje in de Kamer het remgeld dient om de patiënt zich bewust te maken van zijn zorgconsumptie.

Het is niet de rol van de aanvullende verzekering om dat soort kosten op zich te nemen, aldus De Block. “Tussenkomsten van ziekenfondsen mogen niet in conflict komen met de principes van de verplichte verzekering”, voegde ze eraan toe. Het gaat weliswaar om “de keuze” van Solidaris.

Thiéry was niet opgezet met het initiatief van het ziekenfonds. “Ze hebben een publicitaire stunt gedaan die deining zal teweegbrengen tussen de ziekenfondsen, die nu al de concurrentie met elkaar aangaan”. Hij vreest misbruiken en een toename van de kosten voor de gezondheidszorg.

bron: Belga