“Snel eind maken aan onterechte uitbetaling werkloosheidsuitkeringen gedetineerden”

Snel eind maken aan onterechte uitbetaling werkloosheidsuitkeringen gedetineerden

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil zo snel mogelijk een eind maken aan de onterechte uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen aan gedetineerden. Justitie zou de nodige informatie voortaan automatisch aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening moeten doorspelen, zei hij in De Ochtend op Radio 1. Gisteren raakte bekend dat 21 terreurveroordeelden de voorbije jaren stempelgeld kregen terwijl ze in de cel zaten. In totaal gaat het om tienduizenden euro. “Dat probleem moet zo snel mogelijk uit de wereld geholpen worden”, reageert minister Peeters. “Iemand in de gevangenis heeft geen recht op een werkloosheidsuitkering.”

Pijnpunt is echter dat de betrokkene normaal gezien zelf moet aangeven dat hij opgesloten wordt. “Doet hij dat niet, dan staat daar een celstraf op en wordt alles teruggevorderd”, aldus Peeters, die beseft dat dit geen optimaal systeem is.

Peeters zal dus met partijgenoot en justitieminister Koen Geens bekijken hoe zo snel mogelijk een automatische uitwisseling van de nodige gegevens kan gebeuren, bijvoorbeeld via de kruispuntbank voor de sociale zekerheid. “Het is heel belangrijk dat die informatie automatisch en accuraat wordt doorgespeeld vanuit justitie.”

Zicht op de totale omvang van het probleem heeft Peeters voorlopig niet.

bron: Belga