Reynders vraagt aandacht voor omvang relaties met Canada

Reynders vraagt aandacht voor omvang relaties met Canada

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept op rekening te houden met de omvang van de relaties tussen België en Canada. Hij deed dat vanmiddag nadat het Waals parlement daags voordien een resolutie heeft goedgekeurd waarin de Waalse regering wordt gevraagd de federale regering geen volmacht te geven om het handelsakkoord tussen Europa en Canada goed te keuren. De resolutie kreeg groen licht van de PS, Ecolo, cdH en PVDA. Van de tegenstanders van CETA – zoals het handelsakkoord wordt genoemd – nam in de Kamer enkel Benoît Hellings (Ecolo) het woord. Critici zien het akkoord als de voorbode van het nog veel ruimere TTIP-handelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten, waarover nog onderhandelingen lopen.

Peter Luykx (N-VA) noemde de houding van de tegenstanders een “blunder van formaat” en “masochisme”. “U doet uzelf pijn in een periode van belangrijke economische uitdagingen”, luidde het. “Met wat hier gebeurt, bevestigt u dat samenwerken in België blijkbaar niet werkt.” Als er één regio is die gebaat is met meer handel, dan is het Wallonië wel, ironiseerde Richard Miller (MR).

“Ik hoop dat iedereen rekening houdt met de omvang van de economische relaties met Canada, een land waarvan de filosofie op het vlak van openbare dienstverlening en gezondheidszorg erg dicht bij de onze ligt”, stelde minister Reynders. Hij haalde bovendien de nauwe banden tussen de Franse gemeenschap en Québec aan.

bron: Belga