Oklahoma: orale seks geen verkrachting bij bewusteloos, dronken slachtoffer

Gedwongen orale seks waarbij het slachtoffer bewusteloos is door dronkenschap, kan niet beschouwd worden als verkrachting in de zin van de wet. Dat heeft een Amerikaans hof van beroep in de staat Oklahoma geoordeeld. De openbare aanklager en de politie zijn geschokt door de uitspraak. Dat schrijft de Britse krant The Independent. Vijf rechters van het hof van beroep oordeelden unaniem dat de statelijke wetten over verkrachting geen betrekking hebben op een “staat van dronkenschap”.

De rechters moesten oordelen over een zaak waarin een 17-jarige jongen werd beschuldigd van aanranding van een 16-jarig meisje, nadat ze hadden gedronken in een park in Tulsa en hij haar een lift naar huis had gegeven.

De rechtbank van Tulsa County verwierp de aanklacht tegen de jongen nadat ze had vastgesteld dat bewusteloosheid en dronkenschap geen deel uitmaken van de definitie van het misdrijf in kwestie.

Het hof van beroep bevestigde deze uitspraak en zei in het vonnis dat het niet kon voorbijgaan aan het feit dat een bepaling over dronkenschap in de ene wet wel was ingeschreven en in de andere niet.

Benjamin Fu, de hoofdaanklager voor Tulsa County in de zaak, noemde de uitspraak “absurd”. Fu vertelde aan de lokale krant Oklahoma Watch dat hij en politieambtenaren zullen ijveren voor nieuwe wetgeving om deze “krankzinnige” en “beledigende” lacune in de wet aan te passen.

bron: Belga