Nog geen vluchtelingen vanuit Griekenland overgebracht naar België

Nog geen vluchtelingen vanuit Griekenland overgebracht naar België

België heeft in het kader van het Europese spreidingsplan nog steeds geen vluchtelingen overgenomen van Griekenland, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de Europese Commissie deze week publiceerde. Vanuit Italië zijn 24 vluchtelingen overgebracht naar ons land. De Standaard en Het Nieuwsblad schrijven dat dezer dagen meer dan vierduizend opvangplaatsen leegstaan. Oorzaak is de terugvallende instroom van asielzoekers de laatste weken. De leegstand zorgt voor ongenoegen bij de lokale besturen, die de voorbije maanden onder druk van de federale overheid extra plaatsen creëerden.

Intussen heeft België nog heel wat werk voor de boeg op vlak van het Europese spreidingsplan. In september vorig jaar spraken de lidstaten af om 160.000 vluchtelingen uit Griekenland, Italië en Hongarije te spreiden om deze frontlinielanden wat te ontzien. Hongarije weigert echter deel te nemen aan het plan.

Ons land moet in dat kader zo’n 3.800 vluchtelingen overnemen uit Italië en Griekenland. België maakte volgens de laatste Europese tabellen al dertig plaatsen vrij. Vierentwintig asielzoekers zijn tot dusver overgebracht uit Italië.

Een aantal EU-lidstaten maakte al significant meer plaatsen vrij, al hapert de effectieve relocatie ook elders. Frankrijk nam al een vijfhonderdtal mensen over, Finland zowat tweehonderdvijftig en Nederland en Portugal schommelen rond de tweehonderd. Andere landen staan net als België nog bijna nergens.

Donderdagochtend riepen het Nederlandse EU-voorzitterschap en de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in een debat in het Europees Parlement de lidstaten opnieuw op om meer inspanningen te leveren. Niet enkel om Griekenland en Italië te ontlasten, maar ook Turkije. De Europese landen beloofden immers Syrische vluchtelingen te hervestigen in ruil voor de Turkse heropname van vluchtelingen uit Griekenland.

bron: Belga