Mogelijk nieuwe stakingen in Vlaamse gevangenissen, in het zuiden gaan de acties verder

Mogelijk nieuwe stakingen in Vlaamse gevangenissen

Vanmiddag zaten het kabinet van minister van Justitie Koen Geens en de vakbonden van het gevangenispersoneel opnieuw rond de tafel om het personeelstekort en de rationalisering van het gevangeniswezen te bespreken. Zonder akkoord gingen de onderhandelende partijen uit elkaar. De gevangenisstaking in het Franstalige landsdeel wordt verdergezet. Aan Vlaamse kant wordt mogelijk maandag beslist over nieuwe acties, zeggen ACV-Openbare Diensten en ACOD. Maandagavond ging al een stakingsactie in alle Belgische gevangenissen van start die normaal gezien woensdagmorgen bij de aanvang van de ochtenddienst zou aflopen. In de zestien Vlaamse penitentiaire instellingen werd het werk gisteren hervat, maar in het zuiden van het land werd de staking verdergezet.

Volgens Filip Dudal heeft de minister buiten de reeds gedane, geen nieuwe beloftes gedaan, waardoor de staking niets heeft opgeleverd. “De minister heeft gezegd dat er 72 aanwervingen zullen gebeuren maar dat is slechts een druppel op een hete plaat”, zegt Dudal.

Volgens de ACV’er zullen de Franstalige vakbondsleden “tot de finish verder staken”. Dudal hoopt om een front te blijven vormen met ACOD. Maandag zal ACV-Openbare diensten zich over eventuele acties uitspreken, aldus de vakbondsman.

Bij de Nederlandstalige vleugel van de socialistische overheidsvakbond klinkt eenzelfde geluid. “Wij zullen pas na het weekend beslissen of er in de Vlaamse gevangenissen wordt gestaakt. Onze Waalse vrienden zijn echter resoluut en pikken geen verdere besparingen meer”, zegt Kurt Sissau van ACOD.

De liberale overheidsvakbond VSOA ziet, in tegenstelling tot ACOD en ACV, wel nog mogelijkheden voor het overleg. “Ons gevoel zegt ons dat we niet in een toestand verkeren waarin we de boel moeten opblazen”, zegt Jos Mermans.

bron: Belga