Labour schorst ‘Rode’ Ken wegens “antisemitisme”

Labour schorst 'Rode' Ken wegens "antisemitisme"

De Britse Labourpartij heeft donderdag oud-burgemeester van Londen, Ken Livingstone, geschorst wegens een als antisemitisme beoordeelde uitspraak. ‘Rode’ Ken had gisteren ter verdediging van een wegens verklaringen over Israël geschorste Labour-afgevaardigde gezegd dat “Hitler het zionisme steunde”. De schorsing geldt voor de periode van het onderzoek en werd opgelegd wegens het “schade berokkenen aan (het imago van) de partij”. Woensdag had Labour afgevaardigde Naz Shan van Bradford West geschorst wegens twee jaar oude internetcommentaren over de joodse staat. Zij had op Facebook geschreven: “Oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict: verhuis Israël naar de Verenigde Staten (en) probleem opgelost”. Onder de hashtag #IsraelApartheid schreef zij voorts: “Vergeet nooit dat wat Hitler in Duitsland deed, legaal was”.

Op de radiozender BBC London stelde Livingstone dat Shans anti-Israëlische verklaringen “overdreven waren, maar niet antisemitisch”. “Toen Hitler in 1932 de verkiezingen won, was zijn beleid dat de Joden naar Israël gedeporteerd moesten worden”, zei de ex-burgemeester. “Hij steunde het zionisme vooraleer gek te worden en te eindigen met de moord op zes miljoen Joden”.

Ik ben al 40 jaar bij Labour en heb nog nooit iemand (binnen de partij) iets antisemitisch horen zeggen, zei Livingstone.

Een partijgenoot, John Mann, vond Livingstone desondanks een “nazi-apologeet”.

Binnen Labour heeft de rechtervleugel het al vaker moeilijk gehad met de linkervleugel en uitspraken die, indien kritisch over Israël of het zionisme, meteen onder de noemer antisemitisme vallen.

bron: Belga