Jambon toont en vraagt begrip aan lokale politie

Jambon toont en vraagt begrip aan lokale politie

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toont begrip voor de weigering van de politiezone Ronse om nog manschappen af te staan aan de federale politie. Tegelijk vraagt hij ook zelf begrip voor de uitzonderlijke situatie en de tijd die nodig is om de extra aanwervingen op federaal niveau rond te krijgen. Korpschef Patrick Boel uit Ronse laat in Het Laatste Nieuws weten dat hij niet langer wil bijspringen voor grensbewaking tijdens de vluchtelingencrisis of de strijd tegen terreur. Ook andere politiezones dreigen hun steun op te zeggen. Minister Jambon beseft dat het niet evident is voor sommige lokale korpsen. “We doen alles om de situatie houdbaar te houden, maar hebben nu eenmaal te maken met grote crisissen zoals de vluchtelingencrisis, de problematiek van de transmigratie en de terreurdreiging”, klinkt het op zijn kabinet. “Dat slorpt inderdaad mensen op.”

Jambon onderstreept dat volop wordt ingezet om de inspanningen zo evenwichtig mogelijk te houden. Belangrijker nog is de aangekondigde aanwerving van 1.600 extra mensen dit jaar en telkens 1.400 manschappen in de komende twee jaar, waardoor er netto duizend mensen zouden bijkomen.

“Een ongeziene inhaalbeweging op het niveau van de federale politie dus, maar rekrutering en opleiding kosten nu eenmaal tijd”, aldus het kabinet-Jambon. “Er is inderdaad jarenlang te zwaar bespaard.”

Grote problemen door de weigering van enkele politiezones verwacht men bij de minister niet. “Uiteindelijk vinden we altijd een oplossing, we doen er alles aan om te zorgen dat de puzzel klopt.” Zo wordt ook gewerkt aan nieuwe manieren van interne mobiliteit, om de planning zo efficiënt en oordeelkundig mogelijk te organiseren, luidt het nog.

bron: Belga