Dopingjager Hans Cooman nuanceert vierde plaats van België in WADA-ranglijst

Dopingjager Hans Cooman nuanceert vierde plaats van België in WADA-ranglijst

Met 91 dopinginbreuken in 2014 staat België op een gedeelde vierde plaats in een rapport dat het Wereldantidopingagentschap WADA gisteren publiceerde. Hans Cooman, coördinerende arts dopingcontroles van NADO Vlaanderen, nuanceert de hoge ranking die België inneemt. “Het is niet omdat wij op de vierde plaats staan, dat in België veel meer doping wordt gebruikt dan in andere landen”, stelt hij in een reactie aan Belga. “Alles hangt af van wie je controleert en hoe je de controles uitvoert.” Volgens de dopingjager wordt in België “breed en onaangekondigd” op dopinggebruik getest. “Het aspect gezondheid is voor ons heel belangrijk. Daarom voeren wij ook heel veel controles uit bij amateursporters, onder meer in fitnesscentra. Dat verklaart mee het hoge aantal betrapten. Als je, zoals in sommige andere landen gebeurt, ervoor kiest alleen absolute toppers te controleren en hen bij wijze van spreken vooraf ook nog opbelt, dan zakt het cijfer natuurlijk. Maar wij gaan voor zo breed mogelijke controles, en steeds onaangekondigd.”

Het aantal betrapten in België bedraagt jaarlijks drie à vier procent van het totale aantal sporters dat wordt gecontroleerd, legt Cooman uit. “De meesten die tegen de lamp lopen, zijn niet-professionele sporters. De bodybuilders staan elk jaar op 1. Ook in de vechtsporten komen we veel positieve gevallen tegen.”

Dat Rusland helemaal bovenaan de WADA-ranking prijkt, verrast Cooman niet echt. “Iedereen weet met welke problemen zij te kampen hebben. Blijkbaar zijn er, ondanks het systeem dat er zou hebben bestaan, toch nog heel wat atleten betrapt. Maar zoals al eerder gesteld, deze cijfers hebben behoefte aan nuance. Je kan niet zomaar alles met elkaar vergelijken.”

bron: Belga