Aanval op ziekenhuis in Syrië in alle opzichten verwerpelijk

Aanval op ziekenhuis in Syrië in alle opzichten verwerpelijk

De Verenigde Staten hebben de luchtaanvallen op een Syrisch ziekenhuis met zeker 30 doden “in alle opzichten verwerpelijk” genoemd. Dat zei de woordvoerder van het State Department, John Kirby, in Washington. De regering in Damascus werd andermaal opgeroepen om er alles aan te doen om de situatie in het land te kalmeren. Het bombardement in Aleppo trof ondanks het bestand een belangrijk kinderziekenhuis, zeggen lokale hulpverleners. Het ligt in een door rebellen gecontroleerde zone. Wie voor het bombardement verantwoordelijk is, blijft onduidelijk. Er is sprake van zeker 30 doden en 50 gewonden. Volgens de Syrische mensenrechtensite SOHR in Londen vielen minstens 27 doden, waaronder zeker drie kinderen en een van de laatste kinderartsen in het district. Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) kwamen in het door de organisatie geholpen ziekenhuis zelf 14 patiënten en artsen om.

Het bombardement trof ook omliggende gebouwen, waar medisch personeel was ondergebracht.

Aanvallen op ziekenhuizen en medische instellingen hebben zich in Syrië ontwikkeld tot een oorlogsstrategie. Bij aanvallen op minstens vijf ziekenhuizen en twee scholen in februari waren volgens de Verenigde Naties bijna 50 mensen omgekomen.

Aleppo wordt beschouwd als het belangrijkste slagveld in het al meer dan vijf jaar durende conflict. De stad wordt deels door eenheden van Assad, deels door rebellengroepen gecontroleerd. Het regime probeert de laatste bevoorradingsroute van de opstandelingen af te snijden, waardoor de stad kan omsingeld worden.

bron: Belga