Wat kan er in Cannes?

door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Nog één jaar en het Filmfestival van Cannes blaast zeventig kaarsjes uit. Tijdens de 69ste editie zal de Australische regisseur George Miller van 11 tot 22 mei 2016 een negenkoppige jury aanvoeren, waarin onder meer zangeres Vanessa Paradis zetelt. Actrice Julia Roberts betreedt ondanks haar 25-jarige carrière voor de eerste keer de beroemde trappen aan de Côte d'Azur.

 

Dit zijn de ultieme tips voor de festivalbezoeker.

DO'S

- Straal zelfvertrouwen uit. De fotografen weten nooit zeker of je al dan niet ‘iemand' bent, dus als je je gedraagt als een ster, dan scoor je misschien vijftien seconden valse beroemdheid.

- Starstruck? Hou je idolatrie voor jezelf en ga je niet anders gedragen wanneer Woody Allen (festivalopener met ‘Café Society'), Kirsten Dunst (jurylid) of George Clooney (genodigde voor ‘Money Monster') passeert.

- Ken je weg. De ‘Palais' is het hoofdgebouw, de ‘Croisette' is de straat waar de feestjes plaatsvinden, en de ‘Marché' is de plaats waar professionals filmrechten (ver)kopen.

- Leer de sleuteltermen. De originele titel van het evenement is ‘Festival De Cannes'. Elk jaar zijn er twintig films in competitie voor de ‘Palme d'Or'. Voor de Gala-vertoningen verschijnen cast en crew op de rode loper. De winnaars worden gekozen door de Festivaljury, die dit jaar bestaat uit onder meer Kirsten Dunst, Vanessa Paradis en Mads Mikkelsen en George Miller. ‘Un Certain Regard' is een wedstrijd in de marge voor jong en opkomend talent. Die vertoningen vinden plaats in de ‘Salle Debussy'.

- Verwacht je aan het onverwachte: een maalstroom van zowel uitgebluste als hysterische mensen, collectieve vernederingen, meeting madness, platvloerse filmpraatjes, maar zeker ook surrealistische avonden.

- Networken is een must. Hou het kort, maar houd je niet in om iedereen aan te spreken – of dat nu in de cinema, de wachtrij, of op een feestje is. Vergeet ook je businesskaartjes niet.

- Doe je huiswerk achteraf. Wacht niet te lang na het festival om te mailen naar iedereen die je hebt ontmoet.

DON'TS

- Kom niet te laat. Arriveer voor het openingsweekend, want dat is de drukste periode.

- Neem geen selfies. Directeur Thierry Frémaux vindt mensen die hun smartphone uitrukken voor een zelfportret op de rode loper “stupide” en “grotesk”.

- Ga niet onvoorbereid. Het festival bestaat uit drie delen: filmvertoningen, business en feestjes. Elk jaar groeperen verschillende Facebook-groepen informatie, zodat je een strakke planning kunt maken. Regel ook je vergadering op voorhand. Hoewel de media laten uitschijnen dat het enkel rozegeur en maneschijn is in Cannes, is networking belangrijker dan filmkijken.

- Drink, maar niet te veel. Je weet nooit wie je tegenkomt: een celebrity, een zakenpartner of een dief. Het festival trekt niet alleen de high maar ook de low society, van zakkenrollers tot welgeorganiseerde juwelendieven.

- Bezoek niet enkel het paviljoen van België. Het Internationale Dorp bestaat uit een lange rij tenten langs het strand waar per land filmcommissies vertegenwoordigd worden.

- Draag geen oncomfortabele schoenen, enkel 's avonds. Overdag is de dress code vrij losjes, omdat iedereen druk moet vergaderen in de hitte. Wanneer de zon ondergaat, wissel je comfort in voor glamour.

- Verwar filmmakers niet met distributeurs. Regisseurs en acteurs hebben meestal plezier, terwijl distributeurs en sale agents minder tijd hebben voor fun.

- Ga nergens binnen zonder badge of accreditie. Daarmee moet je bewijzen dat je een professional bent uit de filmindustrie. Voor een toegang tot de hoofdvertoningen betaal je zo'n 300 euro.