Eén man op zes wordt nagefloten

Een enquête van Weekend Knack bij 2.500 lezers onthulde enkele opvallende resultaten. Zo komt sexuele intimidatie bij mannen vaker voor dan we denken. Toch zijn het nog steeds vooral vrouwen die met het fenomeen worden geconfronteerd.

Seksisme is een ruim begrip en kent verschillende vormen. Het kan zowel fysiek, verbaal als psychologisch zijn. Naast vrouwen hebben ook mannen er last van. Seksisme in 2016 is nog steeds een heikel punt. Hieronder enkele resultaten van de lezersenquête.

Bij de mannen geeft 16,7% aan al eens nagefloten, nageroepen of beclaxoneerd te zijn. Maar liefst 97% procent van de vrouwen kreeg al eens te maken met seksueel ongepast gedrag. De meerderheid van die vrouwen is jonger dan 35 jaar.

Driekwart van de vrouwen werd al eens aangestaard, bij de mannen is dat 40%. Vier op tien vrouwen waren het slachtoffer van schunnige opmerkingen over hun uiterlijk, terwijl een kwart van de mannen hetzelfde lot beschoren was. Eén op drie vrouwen en één op vijf mannen kregen dan weer te maken met seksueel expliciete gebaren.

Hoe jonger je bent, hoe vaker je het slachtoffer van seksisme bent. Één op de vier vrouwen onder de 35 jaar onderneemt niets tegen seksisme, terwijl slechts 7 procent van de 55-plussers zich seksueel laat beledigen.

Onder mannen is seksuele intimidatie een nog groter taboe. Daar waar vrouwen hun ervaringen delen op platvormen zoals #wijoverdrijvenniet, praat het mannelijk geslacht er minder over, want ze gaan ervan uit dat ze niet serieus genomen worden.

Foto Pixabay