Denemarken wil vleestaks

Denemarken overweegt een belasting op rood vlees in te voeren. Op die manier wil Kopenhagen de klimaatopwarming aanpakken.

Op lange termijn wil de Deense raad voor Ethiek alle voedingsmiddelen die belastend zijn voor het milieu van een extra belasting voorzien, zo schrijft The Independent. Met een ruime meerderheid werd het voorstel door de raad goedgekeurd en is het nu in handen gelegd van de Deense regering.

2 graden Celsius

In het klimaatakkoord van Parijs, dat exact een week geleden door 171 landen werd ondertekend, staat als één van de doelstellingen de temperatuurstijging wereldwijd onder de 2 graden Celsius te houden. «Het is daarom noodzakelijk om snel maatregelen te treffen en taksen op voeding in te voeren», aldus Mickey Gjerris, woordvoerder van de raad. «Denemarken heeft nog een lange weg te gaan wat duurzaamheid betreft, en enkel een beroep doen op de consument om hun eigen vleesconsumptie te beperken, is niet effectief.»

43.000 liter water

Maar waarom is vlees zo schadelijk voor het klimaat? De productie van rundvlees is één van de voornaamste bronnen voor alle broeikasgassen in de wereld, een aandeel van 18%. Dat is meer dan de uitlaatgassen van alle vormen van transport wereldwijd. Daarnaast verbruikt vleesproductie enorm veel water. Zo is er maar liefst 43.000 liter zoet water nodig om slechts 1 kilo rundvlees te produceren.

Foto Pixabay