Antwerp en Eupen spelen toch om titel

20150524 - EUPEN, BELGIUM: Eupen's supporters pictured during a soccer match between KAS Eupen and OH Leuven in Eupen, Sunday 24 May 2015, on the last day of the final round in the second division league of the Belgian soccer championship.Bth clubs are playing for a promotion in JPL. BELGA PHOTO NICOLAS LAMBERT

De titelstrijd in tweede klasse heeft een nieuwe wending genomen. Twee dagen nadat White Star Brussel voor de groene tafel de leidersplaats kreeg toegewezen, staat Eupen dankzij een beroepsprocedure opnieuw op één. Zaterdag volgt de titelmatch in en tegen Antwerp.

Veel ingewikkelder kan de ontknoping van een competitie niet verlopen dan wat zich dezer dagen in de Proximus League afspeelt. Dinsdag kreeg White Star Brussel van de Geschillencommissie van de voetbalbond twee extra punten toegekend, omdat Seraing in het onderlinge competitieduel een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld.

Op die manier wipte de club uit de hoofdstad over Eupen en Antwerp naar de leiding. Een overwinning tegen Patro Eisden op de slotspeeldag volstond daardoor om kampioen te worden en eventueel te promoveren naar eerste klasse, wat logischerwijze op ongeloof stuitte bij de gedupeerde clubs.

Ondertussen is de situatie alweer teruggedraaid, zij het misschien slechts tijdelijk. Eupen en Seraing hebben het vonnis aangevochten voor het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS), een procedure die opschortend werkt. Het resultaat is dat de uitspraak van de Geschillencommisse geannuleerd wordt en White Star zijn twee punten (voorlopig) opnieuw verliest.

Eupen staat zo opnieuw aan de leiding, met evenveel punten als Antwerp maar een beter doelsaldo. De twee clubs treffen elkaar zaterdag op de laatste speeldag in een uitverkocht Bosuilstadion, in een duel dat dus toch zal beslissen over de titel en de bijhorende promotie.

Wanneer het BAS een uitspraak zal doen in de zaak, is nog niet bekend.