Witte kassa? Dan kijkt fiscus niet naar zwartwerk uit verleden

Witte kassa? Dan kijkt fiscus niet naar zwartwerk uit verleden

Op 1 mei starten de controles op de witte kassa. Opvallend: uitbaters die er al één hebben, moeten niet vrezen dat de fiscus ze gebruikt om naar zwartwerk uit het verleden te speuren. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd vanmorgen. Hoeveel horecazaken een witte kassa moeten hebben, is nog altijd niet duidelijk. Tussen de 30.000 en 40.000, wordt geschat. Nu zijn 23.000 kassa’s geregistreerd, waarvan 16.000 actief. Dat betekent dat veel uitbaters nog in overtreding zijn.

Vanaf 1 mei worden ze daar serieus op afgerekend. Zo zullen zowel de fiscale als sociale inspectiediensten ook voor hun reguliere controles specifiek viseren wie nog niet in orde is. Wie wel al een kassa heeft, kan rekenen op een coulante fiscus: “De inspecties zullen de omzetgegevens uit de witte kassa niet systematisch gebruiken om met de omzet van de voorgaande jaren te vergelijken”, zo is afgesproken in een charter tussen regering en horeca. “We kijken vooruit”, zegt ook financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).

In het charter staat nog dat fiscale en sociale controles voortaan gegroepeerd worden en niet vanaf de eerste overtreding tot boetes leiden. Kleine feiten kunnen rechtgezet worden, herhaaldelijke fraude wordt harder aangepakt. “Alleen zo kan er eerlijke concurrentie komen”, zegt staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld).

bron: Belga