VN vragen 73 miljoen dollar aan donaties om slachtoffers aardbeving Ecuador te helpen

VN vragen 73 miljoen dollar aan donaties om slachtoffers aardbeving Ecuador te helpen

De Verenigde Naties hebben gisteren aan de wereldbevolking gevraagd om de slachtoffers van de aardbeving in Ecuador van 16 april – met een magnitude van 7,8 – financieel te steunen. Volgens Diego Zorrilla, VN-gezant in Quito, is 73 miljoen dollar (65 miljoen euro) nodig om de 350.000 overlevenden van de aardbeving de komende drie maanden te helpen. Bij de aardbeving kwamen al zeker 655 mensen om het leven. 290.000 mensen verblijven in tijdelijke opvangplaatsen.

Stephen O’Brien, de VN-coördinator voor de noodhulp, kondigde al aan dat 7 miljoen dollar uit het VN-noodfonds naar Ecuador zal gaan. Het internationale Rode Kruis (ICRC) startte eveneens een campagne om 19 miljoen dollar te verzamelen voor de slachtoffers in het Zuid-Amerikaanse land. Volgens ICRC-coördinator Walter Cotte werd ondertussen al ongeveer 3 miljoen dollar verzameld.

De Ecuadoriaanse president Rafael Correa verklaarde eerder dat de heropbouw van zijn land 3 miljard dollar zal kosten en jaren zal duren. Het bedrag komt overeen met 1,6 procent van het bruto binnenlands product.

Volgens de Verenigde Naties is de aardbeving de ergste natuurramp in Latijns-Amerika sinds de aardbeving in Haïti van 2010, waarbij bijna 100.000 mensen om het leven kwamen.

bron: Belga