Tibetanen in ballingschap herkiezen hun premier

Tibetanen in ballingschap herkiezen hun premier

De Tibetaanse ballingen hebben in een wereldwijde verkiezing hun huidige premier Lobsang Sangay in zijn functie herkozen en de 45 leden van hun parlement in ballingschap aangeduid. Volgens de Tibetaanse regering in ballingschap haalde hij het met 57 procent van de stemmen tegen zijn laatste overgebleven tegenstander Penpa Tsering, goed voor 42 procent van de stemmen. Tsering was de voorbije tien jaar de woordvoerder van de Tibetaanse regering in ballingschap. De regering met zetel in het Noord-Indiase Dharamsala wordt wereldwijd door geen enkel land erkend. Het Tibetaanse hoogplateau behoort bij China, sinds het Volksbevrijdingsleger er in 1950 binnenviel en het land in 1951 zijn onafhankelijkheid opgaf.

Ruim 90.000 Tibetanen waren stemgerechtigd. Ze leven wereldwijd in meer dan 40 landen, echter vooral in India, Tibet en Bhutan. In 2011 had de nu herkozen Sangay de rol van politiek leider van de Tibetanen in ballingschap overgenomen van de dalai lama, die nog steeds de geestelijke leider is.

Sangay is net zoals zijn rivaal Tsering een aanhanger van het politieke centrum, waartoe ook de dalai lama behoort. Die streeft geen volledige onafhankelijkheid van Tibet na, maar een grotere autonomie onder Chinees bestuur.

bron: Belga