Race Witte Huis – Trump haalt vijf staten binnen, Clinton wint ook in Delaware en Pennsylvania

Race Witte Huis - Trump haalt vijf staten binnen

De Repulikein Donald Trump heeft dinsdag (plaatselijke tijd) de vijf Republikeinse voorverkiezingen gewonnen. Na Maryland, Pennsylvania en Connecticut, haalt hij volgens exitpolls ook Delaware en Rhode Island binnen. Bij de Democraten scoorde Hillary Clinton tot nu toe drie op vijf. Donald Trump is de grote winnaar bij de Republikeinen, al is het wel nog afwachten hoe groot zijn voorsprong zal zijn, aangezien hij nog steeds niet zeker is dat hij de nodige 1.237 afgevaardigden zal verzamelen, zeker nu zijn tegenstanders Ted Cruz en John Kasich besloten hebben tegen hem samen te spannen. Indien dat niet het geval is, is de kans groot dat hij toch niet verkozen wordt als presidentskandidaat, omdat hij niet populair is bij de traditionele Republikeinen.
Volgens de voorlopige resultaten haalt Trump in Connecticut, Delaware, Rhode Island en Pennsylvania 60 procent of meer van de stemmen, en laat hij zijn tegenstanders dus ver achter zich.
Bij de Democraten heeft Clinton volgens de exitpolls al drie van de vijf staten binnengehaald. Na Maryland, wint ze ook in Delaware en Pennsylvania, en schiet zo de hoofdvogel van de avond met 189 afgevaardigden. In Connecticut en Rhode Island staat volgens de zeer voorlopige resultaten haar rivaal Bernie Sanders aan kop, maar het is volgens de media nog te vroeg om in die staten een winnaar uit te roepen.

bron: Belga