Race Witte Huis - Grote winnaar van de dag Trump heeft nog steeds vertrouwen in Republikeinse nominatie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De koploper bij de Republikeinen Donald Trump beschouwt zichzelf als de meest natuurlijke kandidaat voor de Republikeinse race naar het Witte Huis. Dat heeft hij dinsdag verklaard nadat hij vijf op vijf scoorde bij de Republikeinse voorverkiezingen. "Dit is een veel grotere overwinning dan we hadden verwacht. Alle vijf", zei hij in de Trump Tower in New York. Volgens hem kreeg hij 60 pct van alle Republikeinse stemmen achter zijn naam.

Trump brengt met zijn overwinningen een zware slag toe aan zijn tegenstanders Ted Cruz en John Kasich, die onlangs nog aankondigden dat ze een front zullen vormen tegen Trump. Hij wees dinsdag op de "miljoenen stemmen" die hij meer behaalde dan zij.

De miljardair drukte ook zijn vertrouwen uit dat hij voldoende afgevaardigden zal verzamelen tegen de Conventie van juli, en riep zijn tegenstanders op uit de race te stappen.

Cruz en Kasich maken zich dan weer op voor de volgende voorverkiezingen in Indiana, Oregon en New Mexico, waar ze gaan samenwerken tegen Trump. Kasich heeft beloofd geen campagne te zullen voeren voor de voorverkiezingen in de deelstaat Indiana, Cruz doet hetzelfde in New Mexico.

Met zo goed als alle stemmen geteld, haalt Trump 58 pct in Connecticut (28 afgevaardigden), 61 pct in Delaware (16), 55 pct in Maryland (38), 57 pct in Pennsylvania en 64 pct in Rhode Island (19 pct). De grote verliezer van de dag is de ultraconservatieve Ted Cruz, die enkel in Pennsylvania op de tweede plaats eindigt, en in de vier andere staten John Kasich moet laten voorgaan.

Volgens RealClearPolitics.com zou Cruz slechts 1 afgevaardigde binnenhalen dinsdag, tegen 5 voor Kasich en 105 voor Trump. Die laatste komt met 950 gedelegeerden stilaan in de buurt van de 1.237 stemmen die nodig zijn voor de nominatie op de Conventie, maar is nog steeds niet zeker dat dat zal lukken. Indien dat niet het geval is, komt er een "contested" Conventie en is de kans groot dat hij toch niet verkozen wordt als presidentskandidaat, omdat hij niet populair is bij de traditionele Republikeinen.

Het is geleden van 1976 dat dergelijke situatie voorkwam, toen Ronald Reagan zittend president Gerald Ford uitdaagde.

bron: Belga