Race Witte Huis – Clinton wint ook in Connecticut, roept op om Democratische partij te verenigen

Race Witte Huis - Clinton wint ook in Connecticut

Hillary Clinton heeft dinsdag (plaatselijke tijd) vier van de vijf Democratische voorverkiezingen gewonnen. Dat melden de media, die Clinton uiteindelijk ook uitriepen tot de nipte winnaar in Connecticut. In haar overwinningsspeech in Philadelphia roept ze op om de Democratische partij te verenigen. “Met jullie hulp, gaan we terugkomen naar Philadelphia voor de Democratische Nationale Conventie met de meeste stemmen en de meeste afgevaardigden”, aldus Clinton in haar toespraak na haar overwinning in drie staten. “We zullen onze partij verenigen om deze verkiezing te winnen en een Amerika bouwen waar we allemaal tezamen kunnen opklimmen, waar we elkaar opheffen in plaats van elkaar naar beneden te halen”, zegt ze, en voegt toe dat er meer elementen zijn die de Democraten verenigen, dan die hen verdelen.
“Ik feliciteer het team van senator Sanders en zijn miljoenen aanhangers om het geld dat binnen de politiek op een onrechtvaardige manier is verdiend te veroordelen, en om te wijzen op de ongelijkheden die overwonnen moeten worden. Ik weet dat we er samen kunnen geraken”, aldus Clinton nog.
De Democrate haalde ook uit naar Donald Trump, die haar er onlangs van beschuldigde dat ze de “kaart van de vrouw speelt”. “Als het gevecht voor gezondheidszorg voor vrouwen, betaald familiaal verlof en gelijke lonen betekent dat ik de kaart van de vrouw speel, dan doe ik dat graag”, zei ze nog.
Clinton won zoals verwacht in Connecticut, Delaware, Maryland en Pennsylvania, en moest enkel Rhode Island aan haar tegenstander Bernie Sanders afgeven. Vooral de verkiezing in Pennsylvania was belangrijk, omdat daar 189 afgevaardigden te verdienen waren. Daar won ze volgens voorlopige resultaten met 56 procent. In Maryland (95 afgevaardigden) wint ze met 64 pct, in Delaware (21) met 60 pct en in Connecticut (55) met 50 pct, tegen 48 pct voor Clinton. In Rhode Island (24), wint senator van Vermont Bernie Sanders met 55 pct.
Volgens RealClearPolitics.com beschikt Clinton al minstens over 2.097 afgevaarigden voor de Conventie, en komt ze dus heel dicht bij de 2.382 afgevaardigden die ze nodig heeft om als kandidaat genomineerd te worden. Voor Bernie Sanders is dit mathematisch onmogelijk geworden. Hij verklaarde in een persbericht wel dat hij nog in de race zal blijven “omdat de mensen in elke staat het recht moeten hebben om te stemmen op de kandidaat die zij willen”.

bron: Belga