“Premier Tsipras wil Europese top over onderhandelingen met schuldeisers”

Premier Tsipras wil Europese top over onderhandelingen met schuldeisers

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras wil dat Europees president Donald Tusk een top organiseert om de onderhandelingen tussen Athene en zijn institutionele schuldeisers opnieuw vlot te trekken. Tsipras zal Tusk die vraag vanmorgen voorleggen, zo valt te horen bij een Griekse regeringsbron. Het nieuws komt er nadat gisterenavond bekendraakte dat er morgen geen Eurogroep plaatsvindt. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem had afgelopen weekend laten verstaan dat hij de ministers van Financiën van de eurozone bijeen wilde roepen om een politiek akkoord over nieuwe hervormingen in ruil voor een volgende schijf noodhulp te bezegelen.

De onderhandelingen tussen Athene en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM in het Internationaal Monetair Fonds leken vorige week vrijdag, voor de start van de Eurogroep, goed opgeschoten te zijn. Op de Eurogroep werd beslist dat Griekenland bijkomende noodmaatregelen moet goedkeuren die automatisch in werking treden als het land zijn begrotingsdoelstelllingen dreigt te missen. Wegens de negatieve reactie van Athene waarschuwde Belgisch minister Johan Van Overtveldt (N-VA) meteen voor een “kink in de kabel” bij de uitvoering van het hulpprogramma.

De woordvoerder van Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem liet gisterenavond weten dat de onderhandelaars “meer tijd” nodig hebben alvorens de ministers bijeen kunnen komen. Er wordt ook een discussie over de houdbaarheid van de Griekse schuld in het vooruitzicht gesteld. Vooral het IMF dringt aan op een verlichting. Het is ook het IMF dat op de bijkomende maatregelen – een extra buffer – had aangedrongen.

Volgens Athene zijn het net die noodmaatregelen die een akkoord in de weg staan.

bron: Belga