"Onbegrijpelijk dat er geen controle is op islamleerkrachten in onderwijs"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het is onbegrijpelijk dat er bijna geen voorwaarden zijn voor de islamleerkrachten in het basisonderwijs." Dat zei Nadia Sminate (N-VA) woensdag in het Vlaams parlement. "Ik reken op het onderwijs om een tegenboodschap te bieden aan extremistische boodschappen, die van een miljardenindustrie komen. Wij rekenen op de leerkrachten waar we blijkbaar geen enkele controle op hebben, ik kan dat niet vatten." Onderwijsminister Hilde Crevits werd in het parlement ondervraagd door Nadia Sminate en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) over de kwaliteit van de islamvakken in het Vlaamse onderwijs. Sminate bracht eerder al aan het licht dat slechts 16 procent van de islamleerkrachten in het basisonderwijs over het vereiste diploma beschikt.

"Ik was zeer verbaasd om te zien dat zo weinig leerkrachten de bekwaamheidsbewijzen halen", reageerde Crevits. "Als we zien hoe dat komt, blijkt dat de voorwaarden voor het basisonderwijs gewoon niet ingevuld zijn. Ik heb de moslimexecutieve deze week daarom gevraagd om de lijst te actualiseren. Bijvoorbeeld welke diploma's vereist zijn."

Crevits heeft op 15 mei een nieuw overleg met de executieve, waar onder meer ook de verbetering van het lesmateriaal en een modernisering van het islamonderwijs aan bod zal komen. "Ik kan een aantal zaken in beweging zetten, maar ik zal dat samen moeten doen met de levensbeschouwingen", gaf de minister haar beperkte macht terzake aan.

"Ik wil van u garanties over de kwaliteit van ons onderwijs, het maakt niet uit over welk vak het gaat", besloot Sminate. "Als ik vandaag deze resultaten hoor, heb ik daar oprecht mijn twijfels bij. Ik denk dat zij (de moslimexecutieve, red.) nog heel veel werk voor de boeg heeft."

bron: Belga