Maltese Nemea bank onder toezicht geplaatst na “zware regulatoire tekortkomingen”

De Maltese onlinebank Nemea, die ook in België actief is, is onder toezicht geplaatst, zo berichten Maltese media woensdag. Dat gebeurde nadat er “ernstige regulatoire tekortkomingen” werden vastgesteld, luidt het in the Times of Malta. De gevolgen voor de klanten zijn nog onduidelijk. Nemea bank is ook in ons land actief: ze stuntte vorig jaar met een rente op een termijnrekening van maar liefst 4 procent. De bank zou in februari, toen ze verklaarde tijdelijk geen nieuwe klanten te aanvaarden, voor 6 miljoen deposito’s van Belgen hebben, bericht De Tijd op zijn website.

Nemea is door de Maltese autoriteiten onder toezicht geplaatst van consultancybedrijf PwC. Die moet actie ondernemen om “de belangen van de depositohouders en andere klanten te beschermen”, zegt de toezichthouder in The Times of Malta.

De maatregel werd genomen na een onderzoek dat de toezichthouder samen met de Europese Centrale Bank eerder deze maand heeft afgerond. Volgens de krant Malta Today werd er alarm geslagen door de Belgische en Nederlandse autoriteiten.

Bij Nemea bank is voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.

bron: Belga