Indiase EHBO op Vlaamse wijze

Indiase EHBO op Vlaamse wijze

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft vanmorgen in Mumbai deelgenomen aan een EHBO-sessie. Hij paste er eerstehulp toe op een bewusteloos iemand. Aanleiding voor de EHBO-oefensessies is verspreiding van een uniforme EHBO-handleiding specifiek voor India. Die EHBO-handleiding is gebaseerd op de wetenschappelijke expertise en richtlijnen van het Rode Kruis-Vlaanderen. De handleiding wordt in een eerste oplage verspreid op een oplage van 200.000 exemplaren. Je zou denken dat eerstehulp universeel is, maar in de praktijk variëren de gebruikte methodes van land tot land. Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van het Rode Kruis-Vlaanderen, legt uit. “Bij ons gaan we er bijvoorbeeld van uit dat er binnen de tien minuten professionele hulp ter plaatse kan komen. In een afgelegen Afrikaans of Indiaas dorp kan dat uren duren”.

Een ander voorbeeld: “Wanneer vrouwen bij ons een pijnlijke bevalling hebben, dienen we vaak medicatie toe. In India gebruiken ze yoga, waardoor ze beter voorbereid zijn en minder pijn hebben bij de bevalling. Daar blijkt ook wetenschappelijke basis voor te bestaan”, aldus Vandekerckhove. “Net zoals je je handen kan reinigen met assen als er geen zeep in de buurt is. Dat blijkt quasi effectief”. Omgekeerd is het ook zo dat vaste praktijken in India, zoals het genezen van een giftige slangenbeet met een zwarte steen, geen wetenschappelijke basis hebben.

Nadat het Rode Kruis eerder een uniforme handleiding – gebaseerd op evidence based medicine – maakte voor Europa en Afrika (2009) is er nu dus een Indiase versie klaar. Die telt zo’n 350 bladzijden en krijgt meteen een oplage van 200.000 exemplaren, waarvan de eerste 4.000 gaan naar lesgevers. Door de verspreiding in India zijn er intussen zo’n 70 landen die een geüniformiseerde handleiding gebruiken. “Het ultieme doel is een wereldwijde EHBO-standaard”, aldus Vandekerckhove.

Hoe belangrijk is zo’n uniforme handleiding voor de volksgezondheid in India? Volgens Vandekerckhove kan het belang niet onderschat worden, maar valt dat onmogelijk in euro’s uit te drukken. Hij verwijst naar Einstein: “Not everything that counts can be counted and not everything that can be counted counts”. “Dit is in ieder geval een aanpak met lage kosten maar met een groot resultaat”, klinkt het. Ter vergelijking, de EHBO-methode kost 8 euro per gewonnen kwaliteitsvol levensjaar, wie in ons land een nieuw medicijn op de markt wil brengen dat meer dan 50.000 euro kost, krijgt daarvoor geen terugbetaling.

bron: Belga