Federale politie “heeft gevraagde steun geleverd”, zegt Jambon

Federale politie "heeft gevraagde steun geleverd"

De federale politie heeft de gevraagde steun geleverd in de aanloop naar de manifestatie van de hooligans, die een maand geleden lelijk huis hielden aan het Beursplein. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdag verklaard. Hij wees erop dat het de taak van de lokale politie is een inschatting te maken bij evenementen op haar grondgebied en dat het de verantwoordelijkheid van de burgemeester is maatregelen te nemen voor de openbare orde. Een herdenking van de aanslagen van 22 maart aan het Beursplein werd een maand geleden verstoord door 450 hooligans, die naar Brussel waren afgezakt om te protesteren. Op vragen in de bevoegde Kamercommissie over hoe de relschoppers tot in het centrum van onze hoofdstad waren geraakt, gaf minister Jambon een overzicht van tal van vergaderingen voorafgaand aan die paasdag.

“Het is geen kwestie van fouten toewijzen”, benadrukte minister Jambon toen Marco Van Hees (PVDA) hem aanwreef de bal naar de burgemeesters door te spelen. “In ons complexe land zitten er op elk niveau bevoegdheden. U zou nogal iets horen mocht ik op het domein van de burgemeesters komen”.

Jambon legde uit dat de politie van Brussel en Vilvoorde op 25 maart op de hoogte waren van de bijeenkomst van hooligans twee dagen later. De Brusselse politie had gevraagd om drie extra pelotons en twee sproeiwagens, die ook werden toegezegd. Ook had de Brusselse politie, in het kader van de herdenking van de aanslagen, steun en bijstand gevraagd van twee pelotons en één cavaleriesectie. Ook die extra troepen kregen groen licht.

Van zodra de politie van Vilvoorde op de hoogte was, werd de coördinatie- en steundienst van Asse gevraagd voetbalspotters naar Vilvoorde te sturen en voldoende personeel te voorzien voor de begeleiding van de risicosupporters naar Brussel.

Op 27 maart zelf bleek een andere groep supporters zich te hebben verzameld op de Grote Markt in Vilvoorde. Aan het station van Vilvoorde waren voldoende mensen van de spoorwegpolitie en de lokale politie. Op dat moment was er geen vraag om de supporters in Vilvoorde te houden.

Een eerste trein met 300 supporters vertrok na de middag richting Brussel. Even later kwam de vraag door van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene om de supporters in Vilvoorde te houden. Omdat er al een trein met 300 supporters was vertrokken, was het niet mogelijk de 150 anderen in Vilvoorde te houden.

bron: Belga