Europees Parlement vraagt bevolking om ‘Dieselgate’ te bewijzen

Europees Parlement vraagt bevolking om 'Dieselgate' te bewijzen

De onderzoekscommissie ‘Dieselgate’ van het Europees Parlement heeft een e-mailadres geopend waarop iedereen die bewijzen heeft van fraude met de uitstootnormen van zijn voertuig dat kan melden. Commissievoorzitter Kathleen Van Brempt (sp.a) heeft dat gezegd tijdens een persconferentie. De commissie Emissiemetingen in de automobielsector is net uit de startblokken geschoten. Onder leiding van Van Brempt gaat ze op zoek naar de achtergrond van de uitstootfraude die de voorbije maanden aan het licht is gekomen. Waarom werd deze fraude nooit onderzocht, terwijl er in de jaren ’90 in de Verenigde Staten al sprake was van sjoemelsoftware? Waarom duurde het tot eind 2015 voor er werk gemaakt werd van tests waarbij de reële rijomstandigheden nagebootst werden? Het zijn maar enkele vragen waarop de commissie een antwoord wil vinden. Ze heeft daarvoor een jaar de tijd.

De komende maanden worden hoorzittingen met (ex-)eurocommissarissen, met experts en met andere belanghebbenden georganiseerd, maar er zullen ook vragenlijsten worden opgesteld voor de politiek verantwoordelijken in de lidstaten, voor de keuringsagentschappen en voor andere instellingen. Een andere, opvallende manier waarop de commissie aan informatie wil geraken, is via het openen van een ‘kliklijn’. Via het e-mailadres [email protected] kan iedereen die indicaties heeft van fraude dat melden. “Het gaat zowel om burgers als om mensen die tot hiertoe niets hebben durven zeggen, die in allerlei instellingen werken: testinstellingen of de Commissie bijvoorbeeld”, lichtte Van Brempt toe aan de VRT. Die personen kunnen hun bewijsmateriaal aan de onderzoekscommissie bezorgen.

Het grote manco van de commissie is volgens Van Brempt dat ze geen sanctionerende bevoegdheid heeft. De uiteindelijke druk zal van bij de publieke opinie moeten komen, luidt het.

bron: Belga