Eerste partijcongres in 36 jaar in Noord-Korea op 6 mei

Eerste partijcongres in 36 jaar in Noord-Korea op 6 mei

In Noord-Korea zal op 6 mei voor het eerst in 36 jaar een partijcongres georganiseerd worden bij de Communistische Partij, de enige partij die in het land aan de macht is. Dat heeft het staatspersagentschap KCNA aangekondigd. De leider van de eenpartijstaat Kim Jong-un, de derde generatie van de Kim-familie die aan de macht is, wil met het congres waarschijnlijk zijn politieke controle versterken. Daarnaast kan het congres de mogelijkheid bieden voor Kim Jong-un om zijn nucleaire programma aan te prijzen. In Zuid-Korea groeit ondertussen de ongerustheid dat Noord-Korea binnenkort een vijfde nucleaire test zal uitvoeren, aldus president Park Geun-Hye.

De bijeenkomst van 6 mei zal de lijnen uitzetten voor de toekomst van de partij, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het vorige congres vond plaats in 1980, duurde vier dagen en bracht ongeveer 3.000 afgevaardigden samen uit het hele land, aldus Yonhap nog. De mensen die het congres van dit jaar bijwonen, hebben hun “diepe loyauteit en patriottische toewijding getoond voor de ontwikkeling van de partij en de opbouw van een bloeiende natie”, aldus KCNA.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen tegenwoordig weer hoog op vanwege de nucleaire tests van Noord-Korea en de internationale sancties die het land daarvoor heeft gekregen, en de jaarlijkse militaire oefeningen door Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

bron: Belga