“Bij Brexit verliezen Britten voordelen van Europese interne markt”

Bij Brexit verliezen Britten voordelen van Europese interne markt

ECB-voorzitter Mario Draghi waarschuwt de Britten voor de gevolgen van een stem vóór de Brexit, bij het referendum van 23 juni. Groot-Brittannië zal de voordelen van de interne markt verliezen, zegt hij in een opmerkelijk interview met de Duitse tabloid Bild. Een vaak gehoord argument van de voorstanders van het Britse vertrek uit de Europese Unie, is dat het land volwaardig lid van de Europese interne markt zal kunnen blijven zonder dat het nog moet bijdragen aan de Europese begroting. Volgens de voorzitter van de Europese Centrale Bank klopt die redenering niet. “Ik kan en ik wil niet geloven dat de Britten zullen kiezen voor een vertrek, want samen zijn we sterker”, zegt Mario Draghi. “Maar als ze het tóch zouden doen, moet dit duidelijk zijn: ze zullen de voordelen van de interne markt verliezen.”

Tijdens een persconferentie had Draghi vorige week al gezegd dat een Brexit slechts “een beperkt risico” vormt voor het economisch herstel in de eurozone. Draghi doet zijn uitspraken woensdag in een interview met Bild, de populaire Duitse tabloid. Het interview komt er nadat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble de voorbije weken zijn kritiek op de ECB niet heeft gespaard. De centrale bank zou door zijn beleid van extreem lage rentes het geld op spaarrekeningen wegvreten en zelfs de rechtsnationalistische Alternative für Deutschland de wind in de zeilen geven. De kritiek was opvallend, omdat vooral in Duitsland steevast gehamerd wordt op de onafhankelijkheid van de ECB.

In Bild herhaalt Draghi dat de kritiek op het ECB-beleid de markten verder ongerust kan maken, waardoor investeringen en andere beslissingen die jobs en groei kunnen aanzwengelen, uitgesteld worden.

bron: Belga