Scarlet maakt komaf met roamingtarieven

Scarlet-klanten kunnen vanaf vrijdag overal in de EU naar hartenlust surfen, bellen en sms’en tegen Belgische tarieven. Met die maatregel bijt de lowcostdochter van Proximus de spits af. Officieel moeten de roamingkosten pas vanaf 15 juni 2017 afgeschaft worden.

«Belgen zijn erg terughoudend om hun telefoon te gebruiken in het buitenland, net vanwege die extra kosten», klinkt het bij Scarlet-directeur Bruno Delhaise. De afschaffing van deze kosten moet die terughoudenheid van de baan helpen. «We bieden onze klanten meer transparantie, precies zoals ze van ons verwachten», aldus Delhaise.

Geen oneerlijke concurrentie
Voorlopig staat er wel een limiet van 45 dagen op de kostenvrije roaming. Wie langer in het buitenland verblijft, surft opnieuw aan de oude tarieven. Zo wil Scarlet de concurrentie eerlijk houden. Vorige week nog waarschuwde Proximus-topvrouw Dominique Leroy voor het gevaar van dumpingprijzen wanneer bijvoorbeeld Roemeense operatoren de concurrentie zouden aanbinden met binnenlandse spelers. Er is een wetgeving in de maak om dit soort praktijken in de kiem te smoren.

Neveneffect
De nieuwe regels hebben overigens een eigenaardig neveneffect. De tarieven in EU-landen gelden naar alle andere EU-landen. Een Scarlet-klant die naar Zweden wil bellen om een vakantiehuisje te boeken, zal op die manier goedkoper af zijn vanuit Nederland dan vanuit België. In ons land rekent de telecomoperator namelijk 0,75 euro per minuut, terwijl in Nederland de gewone nationale tarieven gelden. Dit zijn de minuten uit de bundel, of 0,16 euro per minuut indien de voorziene minuten al opgebruikt zijn.

Telecomminister Alexander De Croo is alvast tevreden met het initatief van Scarlet en hoopt dat daarmee de toon gezet is. «Nationale tariefmuren hebben geen plaats in het Europa van vandaag. Consumenten moeten zonder kopzorgen hun gsm of smartphone in de hele Europese Unie kunnen gebruiken», zegt hij aan De Tijd.