Led Zeppelin kan plagiaatzaak schikken voor één dollar

Led Zeppelin kijkt momenteel aan tegen een rechtszaak omdat ‘Stairway to Heaven’ plagiaat zou zijn, al zijn de advocaten van de aanklager bereid de zaak in der minne te schikken voor één dollar en een deel van het auteursrecht.

Michael Skidmore daagt Led Zeppelin voor de rechter omdat de intro van ‘Stairway to Heaven’ plagiaat zou zijn op ‘Taurus’, een instrumentaal nummer van de overleden muzikant Randy Wolfe. Skidmore is de beheerder van het eigendom van Wolfe en wil dat de gestorven rocker een deel van het auteursrecht op zijn naam krijgt. De aanklager is zelfs bereid een symbolische dollar te aanvaarden opdat Wolfe erkend wordt als een schrijver van het befaamde rocknummer.

Een deel van het auteursrecht betekent wel dat de beheerder van het eigendom van Wolfe ook een deel van de inkomsten krijgt van één van de bekendste rocknummers aller tijden. Volgens Bloomberg News zou dat geen windeieren leggen voor Skidmore. Zijn advocaat haalt immers een overeenkomst uit 2008 tussen Led Zeppelin en Warner/Chappel Music, waarin staat dat het platenlabel 60 miljoen dollar betaalt om de muziek van de band tien jaar te mogen gebruiken. De advocaat claimt dat twee derde van dat bedrag voor zijn cliënt zou zijn, indien hij een deel van het auteursrecht krijgt.

“De zaak draait om ere wie ere toekomt”, aldus de advocaat aan Bloomberg News. Skidmore heeft daarnaast bevestigd dat de eventuele opbrengst van de rechtszaak naar het Randy California Project gaat. Dat is een goed doel dat muziekinstrumenten en -lessen aanbiedt aan studenten van scholen met lage inkomens in Californië.

Foto: AFP / A. Dennis