Koplopers Clinton en Trump verstevigen hun positie

PHILADELPHIA, PA - APRIL 26: Democratic presidential candidate Hillary Clinton delivers remarks at a primary night campaign event April 26, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Early results indicated Clinton would win Pennsylvania's presidential primary. Win McNamee/Getty Images/AFP

Bij de voorverkiezingen in vijf staten dinsdag zijn Hillary Clinton en Donald Trump als grote winnaars uit de bus gekomen. De twee topfavorieten zetten opnieuw een stap dichter bij de nominatie als presidentskandidaat.

Er moeten al gekke dingen gebeuren, mocht Clinton de partijnominatie niet binnenhalen. Zoals verwacht streek de voormalige minister van Buitenlandse Zaken de winst op in vier van de vijf staten waar primaries plaatsvonden: Connecticut, Delaware, Maryland en Pennsylvania. Voornamelijk die laatste staat was belangrijk om binnen te halen, gezien daar 189 afgevaardigden te verdienen waren. Dat brengt het totaal voor de ex-First Lady op 1.632 afgevaardigden, 68% van de nodige 2.383 die nodig zijn om verkozen te worden als Democratische presidentskandidaat op de partijconventie in juni.

Tegenstander Bernie Sanders won in Rhode Island, maar met 1.299 delegates hinkt hij steeds meer achterop. Wel wil hij in de race blijven «omdat de mensen in elke staat het recht moeten hebben om te stemmen op de kandidaat die zij willen».

Het merendeel van de Republikeinse kiezers zien nog steeds Trump als hun toekomstige president. Met sterke overwinningen in alle vijf de staten, vergroot hij opnieuw zijn voorsprong op Ted Cruz en John Kasich, die hem onmogelijk nog kunnen inhalen. De miljardair heeft intussen 954 van de 1.237 afgevaardigden achter zijn naam staan.

Ondanks dat Cruz en Kasich intussen hebben afgesproken te gaan samenwerken bij de volgende voorverkiezingen om op die manier zo veel mogelijk delegates van Trump af te snoepen, wordt dat steeds moeilijker. Trump heeft immers nog 283 afgevaardigden nodig, en de komende maand zijn er 502 te verdienen.

Foto AFP / W. McNamee