Honden hebben een hekel aan knuffels

Na een stressvolle dag op het werk, als je gedumpt bent of als je zin hebt aan wat affectie is het zalig om je handen rond je hond te slaan. Maar jammer genoeg delen je harige vrienden dat gevoel niet. 

Hondenexpert Stanley Coren onderzocht 250 foto’s van honden die geknuffeld worden door hun baasje. Hij checkte of de viervoeters op de foto zich op hun gemak voelden of niet. Als dieren iets niet leuk vinden, zullen ze bijvoorbeeld het hoofd wegdraaien, de oren laag houden, de lippen likken, gapen, een poot optillen, hun ogen dicht doen of het wit van de ogen laten zien.

De Amerikaanse onderzoeker ontdekte dat bijna 82% van alle honden zich ongemakkelijk voelde. Slechts 7% vond de omhelzing ontspannend. In de rest van de gevallen reageerden de beestjes eerder neutraal. Dit wijst er volgens Coren op dat honden een hekel hebben aan knuffelen.

Volgens de expert zijn honden dieren die willen wegrennen als ze stress hebben, maar als je ze liefkozend beetpakt, zitten ze vast en krijgen ze nog meer stress. In sommige gevallen kunnen ze dan zelfs bijten. Als je op zoek bent naar affectie, kan je je favoriete huisdier dus maar beter even aaien of op de rug kloppen, besluit Coren.