April wordt kouder dan december

Een noorderwind en de aprilse grillen maken van april een natte, koude en winderige maand. In deze maand is het zelfs kouder dan december.

Het slechte weer zorgt ervoor dat de Ardennen nog steeds het toneel zijn voor een winters landschap. “April wordt in zijn geheel kouder dan december”, voorspelt weerman Frank Deboosere op Radio 1. De tweede helft van april is de boosdoener.

De huidige cijfers zijn niet uitzonderlijk. Zo was het in december abnormaal warm met gemiddeld tien graden Celsius, zes graden Celsius warmer dan normaal. Ook de neerslag is met 26,3 millimeter veel hoger dan normaal (19,9 millimeter).

“De verklaring is dat het in het vroege voorjaar in het noorden van Europa nog volop winter is en in het zuiden al een zachte zomer. Als de wind keert, kan het weer snel omslaan en voelt het hier plots veel frisser aan door die noorderwind”, zegt het KMI.

De komende dagen blijven nat en koud. Pas zondag zullen we terug dertien graden Celsius halen. Voor echt zomerweer is het nog enkele weken wachten.

Foto Pixabay