Abdeslam in alle stilte uitgeleverd aan Frankrijk

This handout picture released in a "appel a temoins" (call for witnesses) by the French Police information service (SICOP) on November 15, 2015 shows a picture of Abdeslam Salah, suspected of being involved in the attacks that occured on November 13, 2015 in Paris. Islamic State jihadists claimed a series of coordinated attacks by gunmen and suicide bombers in Paris on November 13 that killed at least 129 people in scenes of carnage at a concert hall, restaurants and the national stadium. AFP PHOTO / POLICE NATIONALE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / POLICE NATIONALE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP PHOTO / POLICE NATIONALE / DSK

In het grootste geheim is Salah Abdeslam overgeleverd aan Frankrijk. Dat bevestigt het federaal parket. Volgens zijn Franse advocaat Frank Berton is alles rustig verlopen en was Abdeslam «bijna ongeduldig om naar Parijs te vertrekken».

De terreurverdachte werd eerst van zijn hoogbeveiligde cel in de gevangenis van Beveren naar Melsbroek gebracht en daarna met de helikopter naar Frankrijk overgevlogen, waar hij om iets over 9 uur aankwam. Dat gebeurde in alle stilte, om het risico op een eventuele ontsnapping zo klein mogelijk te houden. In Parijs moest hij meteen voor de onderzoeksrechter verschijnen. Volgens de Franse minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas zal hij in isolement geplaatst worden in een gevangenis in de regio van Parijs.

In Frankrijk zal Abdeslam ondervraagd worden over de aanslagen in Parijs op 13 november waarbij 129 mensen om het leven kwamen. Hij was de enige terrorist die die aanslagen overleefde.  Intussen heeft hij ook een nieuwe, Franse advocaat onder de arm genomen. Frank Berton heeft naar eigen zeggen de opdracht aanvaard omdat hij ervan overtuigd is dat Abdeslam wil meewerken aan het onderzoek.

Dat hij overgeleverd is, betekent dat de onderzoeksrechter in ons land het Belgische aanhoudingsbevel tegen hem heeft opgeheven.  Vorige week donderdag werd Abdeslam nog verhoord en in verdenking gesteld voor zijn betrokkenheid bij de schietpartij in Vorst op 15 maart, maar daarvoor werd hij niet onder aanhoudingsbevel geplaatst. Over de aanslagen in ons land is Abdeslam slechts een keer verhoord, onmiddellijk na de aanslagen. Toen wilde hij geen verklaringen af te leggen. Voor die aanslagen is hij ook nog niet in verdenking gesteld.

Maar Abdeslam kan tijdelijk weer naar België komen als zijn aanwezigheid hier vereist is, verzekert minister van Justitie Koen Geens (CD&V).