Zoetstoffen bieden geen/wel voordelen voor de consument

Zoetstoffen bieden geen/wel voordelen voor de consument

Het vervangen van suikers door zoetstoffen is niet beter voor de consument. Dat zegt verbruikersorganisatie Test-Aankoop, die de fabrikanten vraagt om in plaats het suikergehalte te verlagen. De frisdrankenindustrie countert: zoetstoffen bieden wel degelijk voordelen. Volgens Test-Aankoop is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat zoetstoffen zoals aspartaam, steviolglycosiden (de zoetstof uit Stevia) of sucralose op lange termijn bijdragen tot gewichtscontrole. Een mogelijke verklaring is compensatiegedrag: mensen denken dat ze gezond bezig zijn en belonen zich met iets ongezond. Een andere mogelijke verklaring is dat het lichaam wel een zoete smaak krijgt, maar geen suikers, en men dus sneller naar een tussendoortje grijpt.

Hoe dan ook, aldus Test-Aankoop, prijken de meeste producten met zoetstoffen in de bovenste regionen van de voedingsdriehoek, en worden ze best met mate geconsumeerd. In plaats van zoetende vervangstoffen te gebruiken, zou de voedingsindustrie beter het suikergehalte verlagen. “Alleen zo kan de consument gewoon worden aan een minder goede smaak.”

De Industrie van Waters en Frisdranken ziet wel voordelen: uit onderzoek kom naar voren dat wanneer zoetstoffen in de voeding worden gebruikt als vervanging voor gewone suiker, dit op langere termijn resulteert in een lagere energie-inname (-5 tot -15 procent). “Daardoor kunnen zoetstoffen bijdragen tot het beperken van de calorie-inname.” Bovendien, aldus de frisdrankproducenten, zijn zoetstoffen een hulpmiddel voor diabetici.

bron: Belga